میزبانی وب یا در اصطلاح Host ( بخوانید:هاست) خدمتی است که به شما امکان میدهد وبسایت یا نرمافزار آنلاین خود را از طریق اینترنت و فضای وب در دسترس عموم مردم قرار دهید. وقتی شما یک هاست میخرید در واقع فضایی را درون یک سرور اجاره میکنید تا فایلهای سایت شما در آن نگهداری و پردازش شود.
وقتی شخصی آدرس سایت یا همان دامنه شما را در مرورگر خود وارد میکند در واقع تقاضای مشاهده فایلی از سایتتان را به سمت سرور شما ارسال میکند و سرور در پاسخ آن فایل را به سمت مرورگر کاربر میفرستد. مرورگر شما کدهای موجود در آن فایل را ترجمه کرده و یک نمای گرافیکی از وبسایت را به شما نمایش میدهند.
شرکتهای ارایه دهنده خدمات میزبانی وب (هاستینگ) مسئولیت نگهداری و حفاظت از سروری که سایت شما روی آن میزبانی میشود را بر عهده دارند و یک پنل مدیریت برای کنترل از راه دور فایلهای سایتتان را در اختیار شما قرار میدهند.
اگر میخواهید با طرز کار دقیق هاست و وبسرور آشنا شوید و همچنین با آشنایی با انواع خدمات میزبانی وب یک هاست مناسب را برای سایت خود خریداری نمایید پس ختماً مطالعه ادامه این مطلب را از دست ندهید.
لغات و اصطلاحات میزبانی وب (هاستینگ)
بهتر است در همین ابتدای کار با لغات پایهای و ابتدایی در میزبانی وب آشنا شوید تا جلوی هرگونه درک اشتباه از این مفاهیم گرفته شود و به فهم بهتر شما از مطالب کمک کند. همچنین اگر هیچ سر رشتهای از راهاندازی یک سایت اینترنتی ندارید پیشنهاد میکنم راهنمای جامع ساخت و طراحی سایت را در آکادمی بهمنی مطالعه فرمایید:
دامنه (Domain)
خیلی از افراد مبتدی، دامنه و هاست را با هم اشتباه میگیرند. برای راهاندازی یک وبسایت شما نیاز به تهیه دامنه و هاست دارید. هاست فضایی است که فایلهای سایت شما در آن نگهداری میشود و دامنه در واقع آدرس آن فضا است. هاست را مثل یک خانه در نظر بگیرید و دامنه را مثل آدرس آن خانه.
دامنه (Domain بخوانید دامِین) همان آدرسی است که کاربران در مرورگر اینترنت خود وارد میکنند تا یک وبسایت را مشاهده کنند. برای مثال دامنه سایت من bahmani با پسوند info. است یا دامنه سایت گوگل برابر google با پسوند com. میباشد.
وب سرور (WebServer)
برای اینکه تمام افراد بتوانند به صورت تمام وقت و 24 ساعته از طریق اینترنت به سایت شما دسترسی داشته باشند باید فایلهای سایت شما در یک سرور میزبانی شود.
وب سرور چیزی نیست جز کامپیوتری که بهصورت تماموقت به اینترنت متصل بوده و برای استفاده بهتر در فضای اینترنت بهینهسازی شده است. سرورها معمولاً در فضاهایی با تهویه مناسب، سرعت اینترنت بالا و برق پشتیبان نگهداری میشوند. در این فضاها که دیتاسنتر (Data Center) نام دارند تعداد زیادی سرور از شرکتهای هاستینگ مختلف نگهداری میشود. همچنین شما میتوانید با پرداخت مبلغی به اجاره فضا در این دیتاسنترها بپردازید تا سرور خود را در آن قرار دهید.
شما هم میتوانید کامپیوتر شخصی خود را تبدیل به یک سرور کنید ولی به علت محدودیتهای ذکر شده (برق پشتیبان، تهویه مناسب، اینترنت پر سرعت، بهینه نبودن سختافزار و …) ،هزینه بالای نرمافزارها و لایسنسها و همچنین نیاز به تخصص بالا برای پیکربندی سرور این کار اصلاً مقرون بهصرفه و رایج نیست و معمولاً افراد به اجاره سرورهای آماده به صورت ماهیانه یا سالیانه میپردازند. حتی افرادی هم که تخصص کافی را دارند ترجیح میدهند یک سرور فیزیکی تهیه کرده و آن را در یک دیتاسنتر قرار دهند.
البته هزینه تهیه یک سرور فیزیکی بسیار بالا (دهها میلیون) است و برای سایتهای نوپا اصلاً مقرون بصرفه نیست، برای همین خدمات میزبانی وب (هاستینگ) به وجود آمدند.
میزبانی وب (هاستینگ) (Web Hosting)
کلمه Host (بخوانید هاست) به معنی میزبان است و در دنیای وب به مکانی گفته میشود که فایلهای سایت شما در آن نگهداری و پردازش میشود. همانطور که در کامپیوتر نیاز به فضایی است که فایلهای خود را در آن ذخیره کنید یا برنامههای مختلف را روی آن اجرا کنید وقتی میخواهید یک سایت راهاندازی کنید نیاز به فضایی دارید که اطلاعات سایتتان روی آن نگه داری و پردازش شود.
همانطور که پیشتر گفته شد نگه داری و پردازش اطلاعات وبسایت درون یک وبسرور انجام میشود و هر چه سایت سنگینتری داشته باشید و تعداد بازدید از سایت شما بالاتر رود نیاز به منابع و سختافزار قویتری برای سرور خود دارید.
وب سرور را دقیقاً مثل کامپیوتر شخصی خود در نظر بگیرید و سایت خود را مثل نرمافزاری که روی این کامپیوتر نصب کردهاید.
فرض کنید یک برنامه معمولی در کامپیوتر شخصی خود را 100 بار به صورت همزمان اجرا کنید؛ طبیعتاً سیستم شما هنگ کرده و توانایی اجرای این حجم از برنامه را ندارد. این اتفاق درست مثل زمانی است که 100 نفر از وبسایت شما به شکل همزمان بازدید کنند.
پس سایتها با بازدید بالا، نیاز به تهیه یک وبسرور اختصاصی دارند. اما برای سایتها و کسبوکارهای نوپا تا متوسط چون بازدیدکنندگان آنلاین کمی دارند معمولاً نیاز به خرید یا اجاره یک سرور جداگانه نیست و میتوانید از خدمات میزبانی وب (هاستینگ) شرکتهای مختلف استفاده کنید. این شرکتها چندین سرور دارند و منابع هر سرور را (RAM,CPU,HARD,…) بین چند مشترک به صورت مساوی تقسیم میکنند تا هزینه نهایی برای هر مشترک کاهش یابد.
بدین ترتیب به جای پرداخت هزینه دهها میلیونی برای تهیه وب سرور ، تنها با پرداخت هزینهای ناچیز به تهیه هاست میپردازید. اینکه چه هاستی و با چه مشخصاتی تهیه کنید کاملاً روی قیمت تمام شده برای شما تاثیر میگذارد. اما برای هاستهای اشتراکی خوب و رو به عالی که در ادامه با آنها آشنا میشوید این هزینه از 50 تا 300 هزار تومان به صورت ماهیانه متغیر است. بعضی شرکتها هم ممکن است برای جذب کاربران بیشتر سرویسهای هاست رایگان به مشتریان خود ارایه دهند که طبیعتاً نباید انتظار خیلی بالایی از این هاستها داشته باشید.
همچنین شرکتهای هاستینگ خیال شما را راحت نموده و تمام کارهای فنی و امنیتی مربوط به سرور را از قبل انجام داده و لایسنسهای لازم را خریداری نمودهاند و تنها یک پنل مدیریتی برای کار با فایلها، دیتابیس و استفاده از ایمیل اختصاصی با نام دامنهتان را در اختیار شما قرار میدهند. بدینترتیب شما میتوانید بدون نیاز به دسترسی حضوری به سرور، از راه دور فایلهای سایت خود را مدیریت کنید.
سیستم عامل هاست (Host Opearting System)
همانطور که گفتم وبسرور همان کامپیوتری است که برای خدمتدهی تمام وقت در فضای اینترنت بهینهسازی شده است. روی کامپیوترها سیستم عاملهای مختلفی قابل نصب است. برای مثال اکثر افراد برای کار با کامپیوتر شخصی خود سیستم عامل ویندوز را استفاده میکنند.
در مورد سرورها هم عموماً از دو سیستم عامل لینوکس و ویندوز استفاده میشود. انتخاب نوع سیستم عامل هاست به زبان برنامهنویسی بستگی دارد که سایت شما با آن کد نویسی شده است. معمولاً اکثر سیستمهای مدیریت محتوا مثل وردپرس با زبان برنامهنویسی PHP کدنویسی شده و برای استفاده از آنها باید هاستی با سیستم عامل لینوکس(Linux) خریداری نمایید.
البته به علت استفاده گسترده از وردپرس در طراحی سایت، نیازی نیست نگران سیستم عامل هاست خود باشید و اکثر شرکتهای هاستینگ سرویسی با نام هاست وردپرس را به مشتریان خود ارایه میدهند و همه نکات لازم را نیز خودشان رعایت نمودهاند.
نرم افزار وب سرور (Web Server Software)
برای اینکه یک کامپیوتر تبدیل به وب سرور شود؛ یعنی بتواند درخواستهای ارسالی به سمت کامپیوتر در فضای وب را مدیریت و پردازش کند و به آنها پاسخ دهد باید روی سیستم عامل سرور خود نرمافزار وب سرور مناسبی را نصب نمایید.
از معروفترین نرمافزارهای وب سرور میتوان به Apache و Nginx و LiteSpeed اشاره کرد. از آنجایی که استفاده از Apache رایگان است بسیاری از افراد از این نرمافزار برای ایجاد وب سرور استفاده مینمایند. ولی اگر قصد تهیه هاست دارید مطمئن شوید که شرکت ارایه دهنده خدمات میزبانی وب مورد نظر شما از نسخه اصلی وب سرور LiteSpeed استفاده نماید.
LiteSpeed از نظر فنی از سایر نرمافزارهای وب سرور پیشتازتر بوده و امکان پاسخگویی به تعداد درخواستهای بیشتری را برای سرور امکان پذیر میکند. همچنین امکان کش حرفهای وبسایت شما توسط نرم افزار جانبی LiteSpeed Cache فراهم میشود و باعث میشود سرعت بارگذاری صفحات وبسایت شما به مراتب افزایش پیدا کند.
کنترل پنل هاست (Host Control Panel)
بعد از خریداری هاست، برای سادگی کار با فایلهای وبسایت و همچنین در دسترس بودن همه امکانات مورد نیاز برای کنترل از راه دور سرور و دیتابیس، شرکتهای میزبانی وب (هاستینگ) معمولاً یک پنل مدیریتی را در اختیار شما قرار میدهند.
از معروفترین پنلهای مدیریتی هاست میتوان به Cpanel و DirectAdmin برای هاستهای لینوکسی و Plesk برای هاستهای ویندوزی اشاره کرد.
توصیه میشود هاستی را تهیه نمایید که دارای کنترل پنل CPanel باشد؛ زیرا کار با آن بسیار راحت بوده و امکانات بیشتری را در اختیار شما قرار میدهد. برخی شرکتهای هاستینگ به علت قیمت بالاتر لایسنس Cpanel از ارایه آن به کاربرانشان خودداری میکنند.
پایگاه داده (DataBase)
همانطور که شما اطلاعات مهم خود را در جایی یادداشت میکنید نیاز به مکانی است تا اطلاعات مهم یک وبسایت در آن ذخیره شود. این فضا جدا از محل ذخیره فایلها و تصاویر وبسایت است و دسترسی به آن فقط برای شما آزاد است.
بنابراین از فضایی به نام پایگاه داده یا دیتابِیس (database) استفاده میشود که هم امنیت اطلاعات تامین شود و هم دادهها در آن با معماری خاصی چیده شده تا سرعت پردازش اطلاعات به شدت بالا رود.
مثلاً در مورد یک وبسایت اطلاعات نام کاربری و رمز عبور کاربران در دیتابیس ذخیره میشود تا وقتی کاربری خواست وارد سایت شود اطلاعات وارد شده توسط شخص با اطلاعات موجود در دیتابیس تطبیق داده شده و اگر درست بود به کاربر اجازه ورود داده میشود.
از مهمترین دیتابیسهای بهینه شده برای کار در وب میتوان MYSQL را نام برد که با پنل مدیریتی phpMyAdmin از طریق هاستینگتان به آن دسترسی دارید.
نکات قبل از خرید هاست
در قسمت قبل با مهمترین اصطلاحات تخصصی هاستینگ آشنا شدید و در حین توضیح اصطلاحات به برخی نکاتی که در تهیه هاست باید به آنها توجه کنید اشاره کردم. در ادامه به معرفی فاکتورهایی میپردازم که آگاهی از آنها باعث میشود انتخاب بهتر و مناسبتری در هنگام خرید هاست برای سایت خود داشته باشید:
مکان هاست (ایران یا خارج؟)
مکان هاست در واقع به مکان دیتاسنتری اشاره دارد که سرورهای هاست شما در آن نگهداری میشود. هاستهای خارج ممکن است دارای قطعات و تکنولوژی بروز تری باشند و همچنین ارتباط سایت شما را با برخی از ابزارهای تحریمی راحتتر کنند. از معروفترین دیتاسنترهایی که شرکتهای هاستینگ ایرانی از آن استفاده میکنند میتوان به OVH فرانسه و Hetzner آلمان اشاره کرد.
سرورهای هاستهای ایران هم همانطور که از اسمشان پیداست در دیتاسنترهایی که در کشور ایران هستند نگه داری میشوند. از معروفترین دیتاسنترهای ایرانی میتوان به پارس آنلاین ، زیرساخت ، تبیان ، افرانت و آسیاتک اشاره کرد. اگر اکثر بازدیدکنندگان سایتتان ایرانی هستند انتخاب هاست ایران میتواند مزایایی مثل ترافیک نیم بها و سرعت بیشتر را برای بازدیدکنندگان سایتتان به عمل آورد.
پشتیبانی هاستینگ
در بسیاری از موارد ممکن است نیاز به کمک و پشتیبانی شرکت هاستینگ خود داشته باشید و اگر این شرکتهای میزبانی وب یک پشتیبانی 24 ساعت نداشته باشند با مشکل رو به رو میشوید. ممکن است به طور ناخواسته هارد سروری که سایت شما روی آن قرار دارد بسوزد یا به هر دلیلی سایت شما از دسترس خارج شود. یا در هاستهای اشتراکی ممکن است سو استفاده یک مشترک باعث اعمال فشار روی سرور و کندی سایر سایتهای روی سرور شود.
این وظیفه شرکت هاستینگ است که مشکلات مربوط به سرور را مدیریت و حل نماید و به طور تمام وقت و 24 ساعته وضعیت سرورهای خود را مانیتور کند. همچنین این شرکتها باید پاسخگوی تمام سوالات و مشکلات شما درباره سرویسهای خریداری شده از طریق تیکت پشتیبانی باشند.
از وظایف دیگر شرکتهای هاستینگ میتوان به تامین امنیت سرور ، استفاده از لایسنسهای اصلی برای نرمافزارهای مدیریت سرور ، بکاپ گیری منظم از سایتهای مشتریان و نصب و انتقال رایگان سایتهای مشتریان اشاره کرد.
مشکل از جایی شروع میشود که اکثر شرکتهای هاستینگ شعار پشتیبانی 24 ساعته را سر داده ولی در عمل خلاف آن را انجام میدهند. قبل از تهیه هاست کافی است در ساعات غیر اداری از طریق تیکت و تلفن، پشتیبانی این شرکتها را تست و بررسی نمایید.
گواهی SSL
حتماً پروتکل Https و قفل سبز رنگ یا مشکی رنگ را در ابتدای آدرس برخی از وبسایتها دیدهاید. این پروتکل به معنی این است که اطلاعاتی که کاربران در سایت وارد میکنند در هنگام ارسال به سرور رمزنگاری شده و دزدی اطلاعات برای هکرها کار سختی میباشد.
استفاده از گواهی SSL علاوه بر ایجاد اعتماد نسبت به سایت شما باعث میشود موتورهای جستجو هم سایت شما را به سایتهایی که از این گواهی استفاده نمیکنند ترجیح داده و شما را به کاربران بیشتری معرفی کنند.
اگر در سایتتان اطلاعات شخصی کاربران را دریافت میکنید لازم است که علاوه بر خرید هاست و دامنه برای سایتتان گواهی SSL هم خریداری کنید. اکثر شرکتهای میزبانی وب در کنار فروش هاست و دامنه، گواهی SSL را هم به فروش میرسانند.
البته برخی شرکتهای میزبانی وب با همکاری با شرکت Let’s Encrypt اقدام به ارایه گواهی SSL رایگان میکنند. این شرکت بین المللی برای گسترش امنیت در سطح وب اقدام به صدور گواهی SSL رایگان به صورت سه ماهه به همراه تمدید رایگان مینماید.
اگر کسبوکاری نوپا یا متوسط دارید استفاده از گواهی رایگان Let’s Encrypt برای شما کاملاً کافی میباشد و نیاز به هزینه اضافه برای تهیه SSL ندارید.
در مورد گواهی رایگان اگر هاستیگ شما SSL رایگان ارایه مینماید تمام کارهای صدور و تمدید SSL به صورت خودکار برای شما انجام میشود. اگر هم شرکت هاستینگ شما SSL رایگان ارایه ننماید و خواهان SSL رایگان هستید باید از سایت SSL FOR FREE به صورت دستی هر سه ماه یکبار اقدام به صدور و نصب SSL نمایید.
پهنای باند (ترافیک)
یک سرور به صورت تمام وقت به اینترنت متصل است و با هر درخواست کاربر برای بازدید سایت، اطلاعاتی را از طریق اینترنت دریافت و ارسال مینماید. اینترنت مصرفی سرور با عنوان پهنای باند یا ترافیک شناخته میشود و هر چه تعداد بازدیدکنندگان سایت شما بالاتر رود در نتیجه درخواستهای ارسالی به سمت سرور افزایش یافته و پهنای باند بیشتری مصرف میگردد.
برخی شرکتهای هاستینگ برای پهنای باند سایت شما محدودیت قائل میشوند و برای ترافیک بیشتر باید هزینه بیشتری بپردازید. برخی شرکتها هم خیال شما را راحت کرده و پهنای باند نامحدود به شما ارایه میدهند.
محدودیتهای اعمالی
علاوه بر پهنای باند برخی شرکتهای میزبانی وب ممکن است محدودیتهایی را برای شما اعمال نمایند. از جمله این محدودیتها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- تعداد دامنه یا سایتهایی که میتوانید روی هاست خود مدیریت کنید (addon domain)
- تعداد دامنههایی که میتوانید روی سایت اصلی خود ریدایرکت یا منتقل کنید (parked domain)
- تعداد ایجاد زیر دامنه (sub domain)
- تعداد ایجاد پایگاه داده (database)
- تعداد ایمیل شخصی ( چند ایمیل شخصی با نام دامنه خود میتوانید ایجاد نمایید؟)
معمولاً شرکتهای معتبر که منابع سرور بالایی دارند محدودیتی روی این موارد اعمال نمیکنند. سایت شما هم معمولاً خیلی کم پیش میآید که به تعداد بالایی از این موارد نیاز داشته باشد. همچنین اگر چندین وبسایت دارید توصیه میشود برای مدیریت بهتر سایتهای خود برای هر وبسایت یک هاست مجزا تهیه نمایید.
منابع سرور
اینکه چه تعداد بازدید کننده در روز میتوانند از سایت شما بازدید کنند بدون اینکه سایت شما از دسترس خارج شود یا در اصطلاح داون (down) شود کاملاً به منابع سرور و هاست شما بستگی دارد. از مهمترین منابع یک سرور برای پردازش درخواستهای ارسالی به سمت سرور را میتوان به RAM و Hard و CPU اشاره کرد.سیستم مدیریت محتوای وبسایت یا نحوه کد نویسی سایتتان هم میتواند کاملاً بر عملکرد سرور شما تاثیر بگذارد.
منابع سرور موضوعی است که به طور مفصلتر در بخش بعدی یعنی “انواع هاست” به آن میپردازم ولی فعلاً این نکته را مد نظر داشته باشید که تنها منبعی از سرور که شرکتهای هاستینگ در هنگام خریداری هاستهای اشتراکی انتخاب آن را به عهده شما میگذارند معمولاً فضای مورد نیاز از Hard است. دقت کنید که هارد سرور از تکنولوژی NVMe یا حداقل SSD بهره برده باشد و برای یک سایت وردپرسی حداقل فضای یک گیگابایتی مناسب شروع کار شما میباشد.
بد نیست قبل از خرید هاست از طریق چت آنلاین مشورتی با این شرکتها داشته باشید تا بهترین سرویس متناسب با سایتتان را به شما پیشنهاد دهند. برخی شرکتهای میزبانی وب ممکن است یک سرور خود را بین تعداد زیادی مشترک تقسیم کنند و هاست آنها از کیفیت پایینی برخوردار باشد. پس اینکه چه سرویسی از یک شرکت هاستینگ پاسخگوی نیاز شما است را خود آن شرکت بهتر میتواند راهنمایی کند.
اگر در ابتدای کار هستید و بازدید کننده خاصی ندارید لازم نیست هزینه بالایی را صرف هاست خود کنید و یک هاست اشتراکی عادی از یک شرکت معتبر میتواند پاسخگوی نیاز شما باشد. هر زمان که بازدید سایتتان بالا رفت بدون اینکه کار فنی خاصی لازم باشد انجام دهید میتوانید با ارسال تیکت پشتیبانی درخواست خود را جهت ارتقا اعلام نمایید.
معمولاً برای کسبوکارهای کوچک تا متوسط نیازی به تهیه سرور فیزیکی و اختصاصی نیست ولی اگر بنا به هر دلیلی خودتان یک سرور فیزیکی تهیه میکنید بهتر است با قطعات روز بازار آشنایی داشته باشید و همچنین در هنگام خریداری قطعات نیم نگاهی به آینده سایت خود داشته باشید تا سرور مربوطه تا سالها پاسخگوی نیاز شما باشد و در طولانی مدت برای شما مقرون بصرفه عمل کند.
تعداد بازدید کننده
در هنگام راهاندازی سایت تا یک ماه ممکن است تنها بازدید کننده سایتتان فقط خودتان باشید و کم کم با تولید محتوا ، افراد مختلف سایت شما را در موتورهای جستجو مثل گوگل پیدا میکنند و وارد سایت شما میشوند. همچنین با استفاده از شبکههای اجتماعی و تبلیغات آنلاین هم میتوانید سایت خود را به بقیه معرفی کنید.
نکته مهم این است که تعداد بازدیدکنندگان سایت شما میتواند روی عملکرد سایت و سرور شما تاثیر بگذارد. معمولاً شرکتهای میزبانی وب با توجه به نوع سیستم مدیریت محتوای سایت شما و آگاهی از منابع سرورشان به طور تخمینی میتوانند بگویند سرویسهای مختلف آنها میتواند بازدید چه تعداد نفر از سایتتان را تضمین کند. این توانایی در قالب عبارات بازدید کننده یکتا و بازدید لحظهای (اتصال همزمان) بیان میشود.
بازدید کنندگان یکتا تعداد افرادی است که روزانه از سایت شما بازدید میکنند. ممکن است یک نفر در روز یک بار وارد سایت شما شود و از 5 صفحه سایت شما بازدید کند که در شمارش تعداد بازدید کننده یکتا تنها یک نفر شمارش میشود.
بازدید لحظهای تعداد افرادی است که به طور همزمان در یک لحظه درخواستی را سمت سرور شما ارسال میکنند. احتمال اینکه چند فرد به طور همزمان وارد سایت شما شوند یا درخواستی را سمت سرور ارسال کنند بسیار کم است ولی به هر حال برای سایتهای پربازدید و به خصوص در مواقعی که رویدادی رأس ساعتی خاص در سایت شما اتفاق میافتد این اتفاق دور از ذهن نیست. حتی هنوز هم میبینیم که به همین علت بزرگترین سایتهای ایران در هنگام جشنواره فروش با کندی و اختلال مواجه میشوند.
معمولاً سرویسهای پایهای و هاستهای اشتراکی شرکتهای میزبانی وب قابلیت پاسخگویی به 5000 بازدیدکننده روزانه یکتا و 30 اتصال همزمان را دارا میباشند و اگر سایت شما رشد کرد و نیاز به منابع بیشتری داشت به شما یادآوری میکنند تا هاست خود را ارتقا دهید.
انواع هاست
بسیار خب تقریباً با تمام اصطلاحات و پیشنیازهای مورد نیاز برای تهیه هاست آشنا شدید. در ادامه بهتر است به معرفی انواع هاست بپردازم تا در مراجعه به سایتهای ارایه دهنده خدمات میزبانی وب سردرگم نشوید و به راحتی بتوانید هاست مورد نظر خود را تشخیص داده و خریداری نمایید.
هاست اشتراکی
در هاست اشتراکی سایت شما به همراه تعداد زیادی سایت دیگر در یک سرور نگهداری میشود. در واقع سایتهای موجود روی یک سرور به طور همزمان از منابع سرور استفاده میکنند. اگر شرکت هاستینگ نظارت دقیقی بر سرورهای خود نداشته باشد ممکن است فشار و اختلال در یک سایت باعث کندی یا از دسترس خارج شدن سایر سایتهای روی سرور شود.
همچنین امنیت پایین یک سایت میتواند امنیت سایر سایتهای روی یک سرور را به خطر بیاندازد. یا از منظر سئو اگر سایتی روی یک سرور در سطح وب به عنوان اسپم شناخته شود میتواند روی سایر سایتهای موجود در سرور اثر منفی بگذارد. این اثری که سایتهای روی یک سرور بر روی همدیگر میگذارند را در اصطلاح “اثر همسایه بد” گویند.
البته شرکتهای هاستینگ با مکانیزمهایی همواره سعی میکنند سرعت و امنیت را برای تمام سایتها روی سرور اشتراکی تضمین کنند و اگر سایتی مشکلی برای سرور ایجاد کرد اقدام به مسدود سازی اکانت آن مشترک میکنند.
اینکه چه تعداد سایت روی یک سرور میزبانی میشود بستگی به منابع سرور و سیاستهای شرکت هاستینگ شما دارد. برخی هاستینگها ممکن است حتی تا 1000 مشترک را روی یک سرور میزبانی کنند که در نهایت باعث کندی و کیفیت پایین هاست مشتریان میشود.
بزرگترین مزیت هاستهای اشتراکی قیمت بسیار پایین و مقرون بصرفه آنان است. از آنجایی که یک سرور بین چندین مشترک تقسیم میشود طبیعتاً هزینه نهایی هم برای هر مشترک کاهش مییابد.
با تمام این تفاسیر برای سایتهای نوپا که هنوز بازدید کننده چندانی ندارند و در زمانی که بودجه شما محدود است استفاده از هاستهای اشتراکی توصیه میشود. اگر هاست اشتراکی خود را از شرکتهای معتبری خریداری کنید با مشکلات به مراتب کمتری روبهرو میشوید.
هزینه تهیه هاستهای اشتراکی با توجه به عوامل مختلف معمولاً از 50 تا 300 هزار تومان به صورت ماهیانه میباشد.
هاست دانلود
از آنجایی که عمل دانلود فشار زیادی روی سرور وارد میکند و برخی نرمافزارهای دانلود برای افزایش سرعت، چندین اتصال همزمان با سرور برقرار میکنند برخی سایتها که تعداد فایلهای زیادی را در اختیار مخاطبان خود برای دانلود قرار میدهند ترجیح میدهند از هاستی جداگانه برای این منظور استفاده نمایند.
بدین ترتیب تعداد بالای دانلود فایلهای حجیم از سایت شما، فشاری روی هاست اصلی سایت شما وارد نکرده و عملکرد سایت شما را مختل نمیکند.
هاست دانلود هم دقیقاً نوعی هاست اشتراکی است که برای عمل دانلود کاربران بهینه شده است و روی آن قابلیت بالا آوردن سایت یا ساخت دیتابیس را ندارید و فقط برای نگهداری از فایلهای حجیم شما کاربرد دارد.
هاست دانلود معمولاً روی زیردامنهای از سایت اصلی شما تنظیم میشود.
هزینه هاست دانلود معمولاً کمتر از هاستهای اشتراکی است.
هاست وردپرس
وردپرس نوعی سایت ساز یا سیستم مدیریت محتوا است که امکان طراحی و ساخت سایت را بدون نیاز به کدنویسی فراهم میکند. امروزه بسیاری از شرکتها و کسبوکارها به علت آسان بودن کار با وردپرس از آن برای ساخت سایت خود استفاده میکنند.
به علت افزایش تعداد سایتهای وردپرسی و برای پاسخگویی بهتر به نیاز کاربران وردپرس، اکثر شرکتهای هاستینگ سرویسی را مخصوص کاربران وردپرس در نظر گرفتهاند. هاست وردپرس نوعی هاست اشتراکی با سیستم عامل لینوکس است و از آنجایی که سیستم مدیریت محتوای وردپرس درخواستهای زیادی سمت سرور میفرستند تنظیمات این هاستها به گونهای بهینه شده است که بتواند به بهترین نحو ممکن پاسخگوی نیاز سایتهای وردپرسی باشند.
همچنین برخی شرکتها ممکن است در کنار هاست، خدماتی مثل نصب رایگان وردپرس یا قالب و افزونههای مخصوص وردپرس را در اختیار شما قرار دهند.
هزینه تهیه هاستهای وردپرسی معمولاً در حدود همان هزینه هاستهای اشتراکی میباشد.
سرور مجازی (VPS)
VPS مخفف سرور خصوصیِ مجازی است؛ یعنی یک سرور به صورت مجازی به چندین سرور کوچکتر تقسیم بندی شده است. در این سرویس اگرچه باز هم سایتهای مشترکان مختلف روی یک سرور فیزیکی نگه داری میشوند ولی منابع سرور به صورت مجازی تقسیم بندی و برای هر مشترک محدود شده است.(برای مثال اگر سرور اصلی 128 گیگ رم داشته باشد به 16 مشترک به طور مساوی هر کدام 8 گیگ رم اختصاص داده میشود.)
بدین ترتیب هر سایت فقط دسترسی به مقادیر مشخصی از منابع سرور دارد و فشار یک سایت روی سرور فشاری روی سایر سایتهای آن سرور وارد نمیکند.
همچنین در سرورهای مجازی تعداد سایتهای روی هر سرور بسیار کمتر از هاستهای اشتراکی است (معمولاً 10 تا 20 سایت) و همین باعث میشود منابع بیشتری از سرور به هر سایت اختصاص یابد و اگر سایت شما هر زمانی نیاز به منابع بیشتری از سرور داشت از آنجایی که منابع به صورت مجازی تقسیم شده است به راحتی منابع سایت شما میتواند افزایش پیدا کند.
در واقع در سرور مجازی شما نه یک سرور فیزیکی کامل و اختصاصی دارید و نه همانند هاست اشتراکی سایت دیگری میتواند از منابع اختصاص یافته به شما استفاده کند.
همچنین در سرور مجازی شما میتوانید بدون نیاز به کنترل پنل هاست به طور مستقیم به سرور مجازی خود متصل شوید و روی آن علاوه بر سایت هر برنامه دیگری که تمایل دارید را اجرا کنید و حتی تمام تنظیمات سرور را شخصیسازی نمایید. این در حالی است که در هاست اشتراکی این امکان وجود نداشت.
طبیعتاً با توجه به آزادی عمل و منابع بیشتری که به شما اختصاص مییابد هزینه تمام شده برای سرور مجازی هم از هاستهای اشتراکی بیشتر است.
البته اگر سر رشتهای از مدیریت سرور ندارید توصیه میشود مدیریت VPS را به شرکت هاستینگ خود بسپارید. البته آنها هم ممکن است هزینهای جداگانه برای لایسنس کنترل پنل و مدیریت سرور مجازی از شما دریافت میکنند.
هزینه تهیه سرور مجازی (VPS) با توجه به منابع سرور مجازی معمولاً از 300 هزار تومان به بالا (بصورت ماهیانه) میباشد.
سرور اختصاصی
همانطور که از اسمش پیداست شما یک سرور فیزیکی کامل برای خود دارید و تمام منابع آن به شما اختصاص میباید. هیچ سایت دیگری هم به جز سایت شما روی سرور فیزیکی میزبانی نمیشود.
از آنجایی که سرور کاملاً در اختیار شماست میتوانید هر سیستم عاملی و هر برنامهای که دلتان میخواهد روی آن نصب کنید و هر تعداد سایتی که میخواهید با توجه به منابع سرورتان روی آن میزبانی کنید.
هزینه تهیه سرور اختصاصی بالا است. شما یا باید یک سرور را خود خریداری کرده و در دیتاسنترها قرار دهید و یا باید به اجاره سرورهای اختصاصی شرکتهای میزبانی وب بپردازید.
همچنین نیاز به دانش فنی بابت انجام تنظیمات سرور و پرداخت مبلغی برای تهیه لایسنس نرم افزارهای مورد نیاز سرور دارید. اگر هم دانش کافی در این زمینه را ندارید برخی شرکتهای میزبانی وب مدیریت سرور شما را بر عهده میگیرند و بابت آن هزینهای جداگانه از شما دریافت میکنند.
همچنین فکر نکنید هر سرور اختصاصی از هر سرور مجازی بهتر است. شما در تهیه سرور مجازی و اختصاصی کاملاً باید به منابعی که در اختیار شما قرار میگیرد دقت کنید. ممکن است یک سرور مجازی که از سختافزارهای بروز و قوی استفاده میکند بسیار قویتر از یک سرور اختصاصی قدیمیتر باشد.
البته در مواردی ممکن است مجبور به استفاده از سرور اختصاصی شوید مثلاً اگر نیاز به سخت افزار خاصی روی سرور خود داشته باشید یا اینکه سطح امنیت اطلاعات شما بسیار بالا باشد. (مثلاً بانکها همگی سرورهایی اختصاصی دارند)
هزینه تهیه یک سرور اختصاصی خوب معمولاً از 50 میلیون تومان به بالا و هزینه اجاره ماهیانه یک سرور اختصاصی معمولاً از 2 میلیون تومان به بالا میباشد.
هاست ابری
هاست ابری نسل جدید خدمات میزبانی وب است. در هاست ابری تعداد زیادی سرور با هم شبکه شدهاند و یک زیرساخت عظیم سخت افزاری را به وجود آوردهاند. در واقع سایت شما به جای یک سرور روی چندین سرور میزبانی میشود و از منابع همه سرورها به طور همزمان استفاده میکند. همچنین به علت اینکه از چندین سرور در سرویس ابری استفاده میشود خرابی هر یک از سرورها خللی در کار سایر سرورها ایجاد نمیکند و همچنین اگر فشاری روی زیرساخت ابری ایجاد شود این فشار روی سرورهای مختلف تقسیم میشود.
توجه فرمایید که شرکتهایی که از زیرساخت ابری استفاده میکنند میتوانند به دوگونه مختلف به مشتریان خود سرویس دهند. به شکل هاست اشتراکی ابری یا به صورت سرور مجازی ابری .
در هاست ابری اشتراکی تعداد زیادی سایت به طور همزمان از منابع زیرساخت ابری استفاده کنند. در این حالت معمولاً شما فقط میتوانید میزان فضای مورد نیاز خود از زیرساخت ابری را مشخص کرده و کنترلی بر سایر منابع اختصاص یافته به خود از جمله CPU و Ram را ندارید.
اما در حالت VPS ابری یا هاست ابری غیر اشتراکی بنا به انتخاب خود میتواند میزان CPU , RAM و فضای مورد نیاز از زیرساخت ابری را تعیین نمایید و هر زمان که بخواهید میتوانید پلن خود را ارتقا دهید و منابع بیشتری را از سرور ابری طلب کنید.
نکته اینکه در VPS غیر ابری شما نهایتاً میتوانستید منابع هاست خود را به اندازه منابع کل سرور فیزیکی ارتقا دهید ولی در سرویس ابری از آنجایی که چندین سرور با هم مجتمع شدهاند دست شما برای ارتقا منابع هاستتان بسیار باز است و سرویسی به مراتب قدرتمندتر از یک سرور اختصاصی را میتوانید داشته باشید.
هزینه هاست ابری با توجه به منابع تخصیص داده شده به شما تعیین میگردد.
جمع بندی انواع هاست
در ادامه به طور خلاصه به جمعبندی انواع هاست میپردازم تا در یک نگاه بتوانید تصمیم درستی برای انتخاب هاست خود بگیرید.
- هاست اشتراکی : برای سایتهای نوپا تا 5 هزار بازدید روزانه و زمانی که بودجه محدودی دارید.
- هاست ابری اشتراکی: برای سایتها تا 10 هزار بازدید روزانه (البته با توجه به پیکربندی هاست ابری توسط هاستینگ شما ممکن است تعداد بازدیدهای بیشتری هم پشتیبانی گردد.)
- سرور مجازی : معمولاً برای بیش از 10 هزار بازدید روزانه (نوع منابع اختصاصی به خود را باید با توجه به میزان بازدید سایتتان و مشورت گرفتن از سرویس هاستینگ انتخاب کنید.)
- سرور مجازی ابری : معمولاً برای بیش از 10 هزار بازدید روزانه (منابع اختصاصی به شما میتواند بیشتر از VPSهای معمولی باشد تا از تهیه سرور اختصاصی بینیاز شوید.)
- سرور اختصاصی: معمولاً برای سایتها با بازدید بسیار بالا و در زمان نیاز به سخت افزار خاص
هزینه برای یک هاست پر قدرت وقتی بازدید کننده زیادی ندارید چیزی جز هدر رفتن سرمایه برای شما ندارد. درست مثل اینکه یک سیستم قدرتمند کامپیوتری برای بازی و ادیت ویدئو برای خود تهیه کنید ولی تنها کاری که با آن انجام دهید اینترنت گردی یا کارهای اداری باشد. برای سایتهایی که به تازگی راهاندازی شدهاند و بازدیدکننده خاصی ندارند، بلاگر ها یا کسبوکارهای کوچک تا متوسط پلنهای مختلف هاستهای اشتراکی تا 10 هزار بازدید روزانه را میتوانند پاسخگو باشند و هر زمانی که اراده کنید در کمتر از یک روز میتوانید هاست خود را ارتقا دهید.
البته اگر خدمات خاصی در سطح وب ارایه میدهید (مثل نرمافزارهای تحت وب) و پشتوانه محکمی برای تبلیغات آنلاین دارید که حتی در شروع کار بازدیدکنندگان زیادی راهی سایت شما خواهند شد داستان متفاوت است و با توجه به نکاتی که گفته شد شاید نیاز به سرور اختصاصی داشته باشید.
از کجا هاست تهیه کنم؟
شرکتهای مختلفی برای تهیه هاست و دامنه وجود دارند. کافی است کلمه “خرید هاست” را در گوگل وارد کنید تا با سیلی از این شرکتها روبهرو شوید. خود من به شخصه تجربه کار با حدود 20 شرکت مختلف هاستینگ را داشتهام. در اینجا ترجیح میدهم برای جلوگیری از سردرگمی شما ، تنها یک شرکت را به شما معرفی نمایم تا بعداً سر فرصت به مقایسه و تحلیل دقیقتر شرکتهای میزبانی وب بپردازم.
لیمو هاست تمام نکاتی که در این مطلب به آنها اشاره نمودهام را رعایت کرده و امیدوارم در آینده با کیفیتی حتی بهتر از گذشته به مشتریان خود سرویس ارایه دهد. پس اگر بخواهم یک شرکت میزبانی وب که ضمن حفظ کیفیت قیمتهای مناسبی را هم به کاربران خود ارایه میدهد و هم با پشتیبانی حرفهای 24 ساعته خود پلنهای مختلفی را با توجه به نیازهای مختلف کاربران دارا باشد را معرفی کنم قطعاً آن شرکت لیمو هاست خواهد بود.
در این مطلب سعی نمودم شما را به طور تمام و کمال با مفهوم هاست و ارایه دهندگان خدمات میزبانی وب (هاستینگ) آشنا نمایم تا در کار با این سرویسها به مشکلی بر نخورید. امیداوارم جواب سوالات خود را با مطالعه این مطلب گرفته باشید. اگر هم سوالی دارید مثل همیشه در قسمت نظرات پاسخگوی شما هستم. اگر در شروع راهاندازی سایت هستید پیشنهاد میکنم مطالب مربوط به نام دامنه و راهنمای جامع راهاندازی سایت را مطالعه فرمایید.
بسیار عالی و کارآمد بود
بله اینطور که من درک کردم شما یک معلم قابل و دانا برای همگان و از نوع از راه دور هستین. و به این خاطر بشما تبریک میگم. دمت گرم وخدا حافظ